Hoe krijg ik een relatie? Ben ik wel geschikt voor een relatie? - Kom Op eigen koers, Amersfoort

Op eigen koers
Ga naar de inhoud

Hoe krijg ik een relatie? Ben ik wel geschikt voor een relatie?

Diensten > Relatietherapie
Ik wil zo graag een relatie. Waarom lukt het me toch niet?

Individuele therapie kan je in dit geval helderheid brengen wat je in de weg zit om een fijne relatie op te bouwen. En of een relatie wel bij je hoort. Iedereen heeft behoefte aan contact. In contact leef je en maak je je zichtbaar en ben je bereikbaar voor de ander. En iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, tijd om de verbinding met zichzelf niet kwijt te raken.

Wat je bij veel mensen ziet is dat ze wel contact willen, ze willen wel intiem zijn, maar als het te dichtbij komt schrikken ze terug. Te dicht bij kan ongemakkelijk en zelfs bedreigend zijn. Bij elkaar op de lip zitten is niet lekker. En voor hetzelfde geldt speelt: "Oh jee, dan krijgt hij te zien wie ik echt ben".

Het kan ook zijn dat je vrijheid je zo lief is dat het nog te vroeg is om je te binden. Of dat het (nog) helemaal niet bij jou hoort om je aan één persoon te binden. Heb je eigenlijk wel helder wat je van een relatie verwacht?

Veel relaties worden gebaseerd op samen doen, gemeenschappelijke interesses. Maar samen DOEN wil niet zeggen dat je ook samen BENT.  Kan je op je gemak zijn als je samen bent? Kan je je thuis voelen als je met elkaar bent? Voel je dan helemaal de ruimte om jezelf te zijn?

Het kan moeilijk zijn om een relatie op te bouwen als je bijvoorbeeld steeds maar jezelf laat zien als iemand die verstandig is. Een huwelijk wordt dan een verstandshuwelijk. Een relatie zonder emoties voelt al gauw aan als hol. Maar hoe breng je je emoties en daarmee ook je kwetsbaarheid in zonder je persoonlijke vrijheid kwijt te raken, of zonder de ander te beschuldigen dat hij/zij veroorzaakt dat je je daar ongemakkelijk bij voelt?

Ook als je hoofdzakelijk je emoties inbrengt heeft een relatie niet veel levensvatbaarheid. Emoties zijn prima, behalve als ze zo op de voorgrond zijn dat je je er teveel door laat leiden. Beide zijn nodig om samen te groeien naar een relatie waarin je echt jezelf kan zijn en je op je gemak kunt voelen.

In de individuele therapie kijken we samen welk beeld jij van relaties hebt, welke belangrijke ervaringen je ermee hebt opgedaan. Je onderzoekt of je een relatie zoekt die gebaseerd is op krijgen of op geven. Je brengt in kaart hoe je je steeds laat zien en wat je nog niet inbrengt, zodat je beter kan kiezen wat je wilt laten zien en wat niet. Je gaat op zoek naar jouw ideaalbeeld van je geliefde zodat je die beter kan herkennen als je hem of haar tegen komt. Het zou toch zonde zijn als je je ideale partner tegen komt en niet herkent.

Gestaltpraktijk Op eigen koers


Kijk ook eens op onze leestafel:.............................................................................................................................................
Als het bovenstaande je aanspreekt , nodigen we je uit voor een oriënterend gesprek, een intake.  Een intake duurt in de regel 1½ uur. Bel ons gerust. Zie onze "bereikbaarheidsgegevens". En kijk eens wat er nodig is ter voorbereiding van een intake.
Terug naar de inhoud