Scheiden of niet: beslis je vanuit pijn of vanuit wijsheid? - Kom Op eigen koers, Amersfoort

Op eigen koers
Ga naar de inhoud

Scheiden of niet: beslis je vanuit pijn of vanuit wijsheid?

Diensten > Relatietherapie
Scheiden of niet? Scheiden of blijven? Ik wil zorgvuldig beslissen.

Er klopt iets helemaal niet in mijn relatie. Zó wil ik niet door gaan. Maar hoe dan wel? En is het wel goed om door te gaan? Loop ik niet te snel weg van onze problemen? Of moet ik zelf iets van onze problemen leren? Doe ik iets niet goed? Ik wil zorgvuldig kijken wat er nog in mijn relatie zit en of we er nog wat van kunnen maken? Ik wil mezelf later niets kunnen verwijten. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Dit soort vragen komen wij tegen.

"Scheiden of niet" is een belangrijke levensbeslissing, en al helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Zo'n beslissing neem je niet zomaar. Je gaat niet over een nacht ijs. Het is belangrijk om deze vraag vroegtijdig op tafel te leggen. Als je daar namelijk te lang mee wacht ontstaat er zo'n afstand en gemis aan warmte dat de irritatie en verwijten en ruzies de overhand gaan nemen. Dat vergroot de pijn én de urgentie. Dan ontstaat er zoveel struikgewas dat je elkaar helemaal niet meer kan bereiken, dat je elkaar al teveel pijn hebt gedaan, dat er geen weg terug meer is. Je loopt dan het risico dat je een beslissing gaat nemen omdat je het zo niet langer vol houdt.
Wijzer is het om het op tijd aan te kaarten omdat er dan nog voldoende bereidheid is om je relatie goed te onderzoeken en in wijsheid een beslissing te nemen.

Het kan om diverse redenen belangrijk om je relatie goed te onderzoeken. Enige voorbeelden:
  • Hou je eigenlijk wel van elkaar?
  • Of kan je samen niet de vorm vinden waarbij je je thuis kan voelen?
  • Of is je relatie toe aan een volgende fase, en ben jij de klokkenluider?
  • Of heb je zelf iets gedaan waardoor het fout liep?
  • Of is jullie wisselwerking, het patroon waarin jullie verzeild geraakt zijn, zo verwarrend dat je elkaar kwijt raakt?
  • Of hou je zoveel van je partner dat je vind dat die veel beter verdient dan jou?
  • Of heb je moeite met de intimiteit en nabijheid waar je partner om vraagt?

De beantwoording van deze vragen is niet alleen belangrijk in het geval je in wijsheid besluit om de relatie op een nieuwe basis door te starten. Ook als je tot de conclusie komt dat het beter is om te scheiden, is het goed om de les te leren die deze relatie je te bieden heeft. Anders loop je in een volgende relatie weer tegen hetzelfde punt aan. Want jezelf en je eigen inbreng neem je daarin mee. En wij gunnen je niet dat je opnieuw over hetzelfde punt struikelt, met alle pijn en verdriet van dien, niet alleen voor jezelf maar ook voor eventuele kinderen en omstanders.
Relatietherapie kan je in deze situatie leiden naar een goede beslissing waar je zelf achter kan staan.


Gestaltpraktijk Op eigen koers

.............................................................................................................................................
Als het bovenstaande je aanspreekt , nodigen we je uit voor een oriënterend gesprek, een intake.  Een intake duurt in de regel 1½ uur. Bel ons gerust. Zie onze "bereikbaarheidsgegevens". En kijk eens wat er nodig is ter voorbereiding van een intake. 
Terug naar de inhoud